vrijdag 28 maart 2014

Lieftallige Blonde Tymoshenko: "Ik ben bereid Poetin door zijn Kop te Schieten"

De door het Westen zo beminde schattige Joelia Tymoshenko heeft haar ware aard laten zien toen de inhoud van een telefoongesprek naar buiten kwam. In dat gesprek sprak ze over de Russische president Poetin. Zij zei dat ze die smeerlap wel door zijn hoofd kon schieten. Dit ging Duitsland toch een beetje te ver, waardoor ze op haar vingers is getikt (1,2).

Timoshenko uit doodswensen richting President Poetin
Inmiddels heeft bondskanselier Merkel te kennen gegeven dat Duitsland nog niet bereid is om de situatie ten opzichte van Rusland verder te laten escaleren door ook economische sancties te gaan opleggen. Duitsland heeft sterke economische banden met Rusland en de handel tussen de landen bedroeg in 2013, zo'n 76 miljard euro. Verder zijn 6000 Duitse bedrijven en meer dan 300.000 banen afhankelijk van hun Russische partners (3).

NOTEN
(1) http://www.n-tv.de/politik/Vielleicht-geht-der-Schuss-nach-hinten-los-article12535556.html
(2) http://nos.nl/artikel/628330-duitsland-tikt-timosjenko-op-vingers.html
(3) http://rt.com/news/merkel-sanctions-russia-impact-497/

donderdag 27 maart 2014

Krimse aanklager gezocht door de Oekraïense veiligheidsdiensten

De veiligheidsdiensten van de nieuwe coup-regering – die ondanks haar niet-democratisch gekozen staat volop miljardenafspraken maakt met de E.U. en het Schuldenfonds dat we het IMF noemen – hebben een lijst samengesteld van mensen die gezocht worden vanwege de bedreiging die ze zouden vormen voor deze coupregering.

Wanted: Natalia Poklonskaya
Natalia Poklonskaya is een aanklager uit de Krim die wordt verweten dat ze artikel 109 van het Oekraïens wetboek van strafrecht zou hebben geschonden. Dat artikel verwijst naar activiteiten om de huidige regering omver te werpen.

Afgelopen week zouden de veiligheidsdiensten maar liefst 22 mogelijke zaken aan het bestuderen zijn die allemaal gerelateerd zouden zijn aan overtreding op basis van artikel 109. Onder hen zijn ook enkele leiders van de protestbewegingen in Oost-Oekraïne, die de coupregering niet zomaar accepteerden.

De ironie van deze hele situatie is nogal schrijnend. Een veiligheidssysteem dat aan de macht is gekomen door een gewelddadige coup in Oekraïne, wat me toch duidelijk een schending lijkt van datzelfde artikel 109, gaat nu anderen vervolgen op basis van een artikel dat ze zelf met voeten hebben getreden, terwijl ze geen enkele democratische legitimiteit hebben.


donderdag 20 maart 2014

Ook Gorbatsjov Steunt Terugkeer van Krim bij Rusland

De door het Westen zo geprezen Mikhael Gorbatsjov heeft President Poetin ook gesteund in zijn houding ten opzichte van de Krim. Ook hij zei dat het een historische fout is geweest van de leider van de Sovjet-Unie, Chroetsjov om de Krim in 1954 over te dragen van de Russische deelrepubliek naar de Oekraïense deelrepubliek.

Voormalig leider van Sovjet-Unie Mikhail Gorbachov steunt ontwikkelingen rondom de Krim
De man die president was van de Sovjet-Unie en uiteindelijk via steekwoorden als Perestroika en Glasnost de val van de Sovjet-Unie inleidde, wordt in de westerse geschiedenisboeken beschreven als een moderne held. Als hij echter Poetin steunt in de terugkeer van de Krim naar Rusland lijkt hij niet gehoord te worden.

Bron: http://rt.com/news/mistake-fixed-crimea-gorbachev-422/

Extra: zie voor een overzicht van de mensen vanuit de nationalistische svoboda-partij die nu aan de macht zijn in de post-coup regering in Oekraine, het artikel 'Liegen dat ze zwart zien' van Willy van Damme.

zondag 9 maart 2014

Anti Krim Referendum Propaganda in de Kiev-Post

Op de site van een collega blogger trof ik een artikel aan dat recentelijk verscheen in de Kievse krant 'De Kyev Post' (1). In dat artikel met de titel 'Krim Referendum biedt keus uit 'Ja', of 'Ja later'' werd de suggestie gewekt dat het niet mogelijk was om bij het Krimse referendum van 16 maart aanstaande tegen opname door Rusland te kiezen.

Zwaluwnest op de Krim, met dank aan Jos Schmitz (2)
In het stuk kunnen we lezen:
De eerste vraag luidt 'Steunt u de keus om de Krim aansluiting te laten zoeken bij de Russische Federatie en daarvan deel te laten uitmaken?' en de tweede vraag is 'Steunt u de terugkeer naar de grondwet van 1992 waarin is bepaald dat de Krim een onafhankelijk land is?' De vragen worden gesteld in het Russisch, Oekraïens en Krimtataars. Er is een waarschuwing toegevoegd dat het aankruisen van twee hokjes het stembiljet ongeldig maakt.
Een oplettende lezer merkt daarbij op dat er toch wel iets anders staat in de oorspronkelijke referendumtekst, namelijk:
1- 'Steunt u de keus om de Krim aansluiting te laten zoeken bij de Russische Federatie en daarvan deel te laten uitmaken?2- Steunt u de keus om de grondwet uit 1992 te herroepen en de Krim een deel blijven laten uitmaken van de Oekraïne? 
Ook Pepe Escobar noemt in zijn artikel van 7 maart de tweede optie (3). Zo zie je maar dat er ook in het land zelf ook volop wordt gemanipuleerd en gepropagandeerd om de mening van het volk in de hun gewenste richting te buigen. Dat je kranten niet zomaar mag geloven, dat weet inmiddels ieder kind.

NOTEN
(1) http://nieuwsuitoekraine.blogspot.nl/2014/03/krim-referendum-biedt-keus-uit-ja-of-ja.html
(2) http://www.josschmitz.eu/Oekraine/krim_excursie.htm
(3) http://www.atimes.com/atimes/Central_Asia/CEN-01-070314.html

Wikipediadiscussie rondom Joodse afkomst Oekraïense premier Arseni Jatsenyuk

In een vers artikel van de Roving Reporter Pepe Escobar (Come on Baby, light my Crimean Fire,  1), werd de huidige premier van de coup-regering in Kiev, Arseni Jatsenyuk, beschreven als een Joodse bankier die de rol mag vervullen als westerse marionet.

Arseni Jatsenyuk, Oleg Tyahnybok en John McCain, die er altijd als de kippen
bij is als een strategisch land in de vernieling kan worden geholpen.
Ik was hierdoor lichtelijk verbaasd. Niet zozeer over zijn vermeende marionetschap, maar meer over zijn Joodse wortels. Immers als hij in zijn zelf-aangestelde regering vijf leden heeft van de Svoboda-partij, die door het Europees Parlement werd bekritiseerd vanwege hun anti-semitische standpunten (2), dan lijkt dat toch moeilijk te rijmen: hoe kan iemand met Joods bloed de leider zijn van een regering met daarin de nodige antisemieten, en wat te denken van de Bandera-liefhebber Boris Filatov (5)?

Toen ben ik toch eens even gaan rondneuzen op internet om te checken wat er nou van waar is. Als eerste kwam ik op de wikipediasite terecht van hem en daar wordt onder het kopje 'persoonlijk leven' niet gesproken over de Joodse afkomst van zijn ouders. Toen ik wat verder ben gaan zoeken kwam ik op een nogal foute en antisemitische pagina uit die even het rijtje Joden opsomden in de huidige Oekraïnse machtsgreep: Yatsenyuk, Klitschko, (Timoshenko), Victoria Nuland, John Kerry en Kolomoyski (3,4).

Ik heb het zelf niet zo op de buitenlandse politiek van Israël, en ook de invloed van Israël op de Amerikaanse buitenlandse politiek en de Amerikaanse media vind ik zeer bedenkelijk, maar om daarom nu iets te hebben tegen alle Joden, dat vind ik minstens zo bedenkelijk.

Maar waarom wordt er dan toch niets gezegd over de Joodse wortels van de huidige Oekraïense premier op zijn wikipediapagina, als hij die wel heeft? Ik ben daarom maar eens in het verleden gedoken van zijn wikipedia-pagina en hoefde niet ver terug te gaan. Op 5 maart 2014 stond zijn Joodse afkomst nog wél beschreven:

'He was born to a family of Jewish-Ukrainian professors'

Inmiddels heb ik mogen ontdekken dat er tussen twee wikipedia-schrijvers een discussie gaande is of hij nou wel of niet Joodse ouders zou hebben. Verderop op de wikipedia-pagina wordt nog wel gesproken over zijn vermeende Joodse afkomst:

"On April 5, 2009, Arseniy Yatsenyuk announced his candidacy for President of Ukraine in the next presidential election.[34] During the election campaign fellow candidate Serhiy Ratushniak repeatedly insulted Yatsenyuk because of his alleged Jewish roots, among others Ratushniak called Yatsenyuk an "impudent little Jew" who was "successfully serving the thieves who are in power in Ukraine and is using criminal money to plough ahead towards Ukraine's presidency". (6)

Of je het gelooft of niet, maar tijdens het schrijven van dit artikel is de tekst op de wikipediapagina weer veranderd! Inmiddels is het bovenste stukje weer teruggeplaatst en is het onderste in de geschiedenis terechtgekomen:

"Born to in a family of professors"

NOTEN
(1) http://www.atimes.com/atimes/Central_Asia/CEN-01-070314.html
(2) http://oekrainevanuitrussischperspectief.blogspot.nl/2014/03/europees-parlement-veroordeelt-in-2012.html
(3) http://www.dailystormer.com/ukraine-prime-minister-arseniy-yatsenyuk-is-a-jew/
(4) http://oekrainevanuitrussischperspectief.blogspot.nl/2014/03/twee-miljardairs-worden-door-kiev.html
(5) http://oekrainevanuitrussischperspectief.blogspot.nl/2014/03/vice-gouverneur-filatov-van-oekrainse.html
(6) http://www.isn.ethz.ch/Digital-Library/Articles/Detail//?lng=en&id=103593

zaterdag 8 maart 2014

Europees Parlement Veroordeelt in 2012 de Oekraïense Svoboda-partij, maar negeert Haar grote aanwezigheid in huidige Kiev-regering

Een goede analyse van de situatie in de Oekraïne leert ons dat er vreemde dingen gaande zijn. In dit artikel haal ik een fragment aan uit december 2012 van het Europarlement waarin haar visie op de Oekraïne werd beschreven. Zij waren kritisch over de verkiezingen, en zij waren vooral kritisch over de aanwezigheid van de Svoboda partij (1) in het Oekraïens parlement.


Zoals John Laughland ons in de bovenstaande video (vanaf 3'30") herinnert zei het Europees Parlement in een communique dat zij bezorgd is over het toenemende nationalistische sentiment in de Oekraïne wat ertoe heeft geleid dat de Svoboda Partij in het Oekraïens parlement is gekozen. Het Europees Parlement herinnert de Oekraïne eraan dat racistische, antisemitische en xenofobische denkbeelden indruisen tegen de fundamentele Europese principes en ze moedigen pro-democratie partijen aan zich niet te verbinden met, of deze partij de gedogen (2)

Deze krachtige woorden van het Europees parlement lijken in het niets te verdwijnen nu de huidige coup-regering van de Oekraïne maar liefst vijf leden van deze Svoboda-partij in haar midden heeft en nog eens drie mensen op sleutelposities zou hebben. Wellicht moet het Europees Parlement toch ook weer iets van zich laten horen?

Hieronder nog een overzichtje van de groei van deze partij in de Oekraïne gedurende de laatste jaren:

Groei van de door het Europees Parlement veroordeelde Svobodapartij in Oekraïne (3)
Als afsluiter nog een shot van een tank die door de straten van Kiev reed met daarop de vlag van Patriotisch Oekraïne, die in de tweede wereld oorlog zouden hebben gecollaboreerd met Nazi-Duitsland. 

Patriotische Tank in de straten van Kiev - snapshot uit bovenstaande video

NOTEN
(1) http://oekrainevanuitrussischperspectief.blogspot.nl/2014/03/de-neo-nazi-leider-van-svoboda-oleh.html
(2) (2) MEPs voice concerns about the rising nationalistic sentiment in Ukraine which led to the election of the "Svoboda" Party to the Parliament of Ukraine. The EP recalls that racist, anti-Semitic and xenophobic views go against the EU’s fundamental values and principles and it appeals to pro-democratic parties in the Ukrainian Parliament not to associate with, endorse or form coalitions with this party. (http://www.montesquieu-instituut.nl/id/vj5ei74qpou9/nieuws/europees_parlement_verkiezingen_oekraine?ctx=vgaxlcr1jzn2&start_tab0=60)
(3) http://www.geocurrents.info/geonotes/using-series-of-maps-to-represent-changes-in-time-how-diabetes-swept-the-u-s

Vice Gouverneur Filatov van Oekraïnse provincie over Krim: Eerst toezeggingen doen en dan Hangen we het tuig op

De Westerse media moeten het vaak hebben van een soort overweldiging. We kennen misschien nog de opgeklopte verhalen over het bombarderen van zijn volk door Gaddafi, waar later niets van waar bleek te zijn. Wat te denken van de chemische aanval in al-Ghouta welke meteen vanaf dag 1 in de schoenen werd geschoven van het Syrische leger, terwijl enkele maanden later bleek dat zij het haast onmogelijk gedaan konden hebben?

Boris Filatov - vice gouverneur van Oekraïnse provincie Dnepropetrovsk
Moammar Gaddafi werd ook uitgelachen toen hij zei dat Al-Qaida verantwoordelijk was voor het opjutten van mensen in het oosten van Libië. Later bleek dat het niets anders was dan Al-Qaida met al haar gespuis die er nu al jaren voor zorgen dat Libië geen veilige plek meer is.

Toen Vladimir Poetin laatst sprak (7) over een hoog gehalte aan ultra-nationalisten onder de anti-Russische coupplegers in Kiev, zal er ook menig hoongelach losgebarsten zijn in het vrije westen. Op deze blog hebben we al eerder aandacht besteed aan een paar typische ontwikkelingen, zoals de aanwijzing van een stel rijke miljardairs in bepaalde oostelijke provincies in de Oekraïne (1), de Hitler-groet brengende Oleh Tyahnybok van Svoboda (2) en natuurlijk onze Dmytro Yarosh (3) met zijn bivakmutsgezelschap.

Aan deze Oekraïense 'helden' van de democratie kunnen we nu ook Boris Filatov toevoegen. Deze ook recentelijk aangestelde vice-gourverneur van de industriële provincie Dnepropetrovsk, waar de in Zwitserland wonende miljonair en half jood Igor Kolomoysky ook pas tot gouverneur is benoemd (1), heeft meteen al goed van zich laten horen door zijn visie op de Krim te delen op facebook (4).

Zo heeft hij op zijn facebookpagina (5) laten weten dat hij vindt dat het niet zo handig was van de coupplegers in Kiev om meteen de talenwet terug te trekken door Russisch niet langer als twee officiële taal te erkennen. Dat klinkt nog alleszins redelijk. Hij vervolgt daarna zijn betoog met het idee dat er allerlei concessies zouden moeten worden beloofd en toezeggingen aan de mensen in de Krim om ze daarna... op te hangen.

Vertaald stukje van Boris Filanovs facebookpagina
Eerder gaf hij op zijn site ook al aan Stepan Bandera als een held te zien.
I am proud of Bandera. He is my Hero. Particularly, as I see that people are ready to die under red-and-black flags," (4)
Deze Bandera blijkt een grote nazi-collaborateur te zijn geweest die waarschijnlijk niets liever wilde dan Oekraïne een onderdeel te laten worden van het Duitse Rijk. In die zin moet het ook niet verbazen dat in januari en februari van dit jaar zo'n 675.000 Oekraïners naar Rusland zijn gevlucht uit angst voor dit soort rood-zwarte sympathieën (6).

Op een pagina van de Mediawerkgroep Syrië (7) zien we de huidige zelf-aangesteld premier Jatzenjuk van Oekraïne staan naast zijn revolutionaire vriend, de svoboda-leider Oleh Tyahnybok, waarbij hij ook een typische groet lijkt te maken.

NOTEN
(1) http://oekrainevanuitrussischperspectief.blogspot.nl/2014/03/twee-miljardairs-worden-door-kiev.html
(2) http://oekrainevanuitrussischperspectief.blogspot.nl/2014/03/de-neo-nazi-leider-van-svoboda-oleh.html
(3) http://oekrainevanuitrussischperspectief.blogspot.nl/2014/03/nationalistische-yarosh-en-zijn.html
(4) http://rt.com/news/ukraine-dnepropetrovsk-crimea-protest-458/
(5) https://www.facebook.com/borys.filatov/posts/603173516431216
(6) http://rt.com/news/ukrainians-leave-russia-border-452/
(7) http://eng.kremlin.ru/news/6763

dinsdag 4 maart 2014

Krimse Burgerwachten en Militairen zetten zich schrap voor Komst van Troepen uit Kiev

De Krim heeft zich duidelijk uitgesproken tegen de machthebbers - en door sommigen al coupplegers genoemd - in Kiev. Zij accepteren de nieuwe leiders niet omdat ze niet democratisch zijn gekozen. Ook bevalt het hen niet dat die nieuwe leiders het zo nodig vonden om meteen die belangrijke wet terug te draaien waarin stond dat ook Russisch op bijvoorbeeld de Krim mocht worden beschouwd als een officiële taal.

De Krim, te bereiken via voornamelijk twee hoofdwegen
Deze nationalistische nieuwe machthebbers in Kiev kunnen natuurlijk bogen op steun van de westerse landen waarvan we het oorlogszuchtige gezicht nog kennen van hun invloed in bijvoorbeeld Irak, Libië en Syrië. Kerry haalt weer alle propaganda uit de kast om de nieuwe nationalistische machthebbers vooral te presenteren als 'strijders voor vrijheid en democratie' en meer van dat soort onzin, zoals we dat al zo vaak hebben gehoord.

Omdat de Krim niet zit te wachten op Kievse taferelen van mensen die molotof cocktails aan het werpen zijn, en de aanwezigheid van radicale nationalisten zoals Yarosh (1) en Tyahnybok (2) met hun gevolg, hebben de burgers daar in sneltreinvaart allerlei burgerwachten samengesteld om samen met de inmiddels 6000 militairen die zijn overgestapt naar de lokale Krimse autoriteiten ervoor te zorgen dat een eventuele invasie van Kiëvse troepen kan worden afgeslagen.

De wachten bestaan ook uit zogenaamde 'Berkoet'-ordebewakers die vanuit andere regio's in de Oekraïne zijn overgestapt naar de Krim. Er wordt zelfs gewag gemaakt van enkele Kozakken die in hun traditionele kledij ook willen meehelpen met de verdediging van de Krim tegen eventuele agressie vanuit de hoofdstad. (3)

NOTEN
(1) http://oekrainevanuitrussischperspectief.blogspot.nl/2014/03/nationalistische-yarosh-en-zijn.html
(2) http://oekrainevanuitrussischperspectief.blogspot.nl/2014/03/de-neo-nazi-leider-van-svoboda-oleh.html
(3) http://rt.com/news/ukraine-crimea-fascists-forces-707/

Waar is de Russische invasie op de Krim?

Allerlei Westerse leiders spreken zonder enige schaamte over een invasie van Rusland in Oekraïne. In een artikel uit de Volkskrant van 4 maart las ik de volgende tekst:
"Vanuit Washington haalde ook president Barack Obama uit naar de regering in Moskou. Hij zei dat de Russische invasie in de Krim heeft geleid tot grote zorgen bij de buurlanden over de bemoeienis van Moskou. Ook verweet hij de Russische president Vladimir Poetin het schenden van het internationaal recht." (1)
Natuurlijk klinkt dat erg aantrekkelijk om termen te bezigen als 'invasie' en dergelijke. In de persconferentie van 4 maart heeft de Russische president Putin nog eens gezegd dat een invasie wel eens mogelijk zou kunnen zijn, maar dat er nog geen sprake is van een invasie en dat hij ook hoopt dat het niet nodig zou zijn.

Oekraïense Schepen bij Sevastopol op de Krim (3)
Tijdens bijeenkomsten van de VN heeft de vertegenwoordiger van Rusland, Vitaly Churkin, de andere leden eraan herinnerd dat er een verdrag is gesloten met de Oekraïne die Rusland het recht gaf om maar liefst 25.000 militairen te stationeren op de Krim.

De Oekraïense uitspraak bij de VN dat Rusland 16.000 militairen heeft op de Krim is een eigen leven gaan leiden, omdat er 10 jaar geleden ook al 16.000 Russische militairen waren op de Krim. Daar is verder allemaal niet zo veel bijzonders aan. De Russen hebben verschillende militaire bases daar en daar horen de nodige troepen bij. Zie (2) voor meer details.

NOTEN
(1) http://www.volkskrant.nl/vk/nl/30323/Onrust-in-Oekraine/article/detail/3607085/2014/03/04/Poetin-militair-ingrijpen-zou-legitiem-zijn.dhtml 
(2) http://rt.com/news/russian-troops-crimea-ukraine-816/
(3) http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B5%D0%B2%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%8C

maandag 3 maart 2014

Twee Miljardairs worden door Kiev benoemd tot Gouverneurs in Oostelijke provincies Oekraïne

De door zichzelf benoemde leiders in Kiev hebben een typische actie uitgezet door twee van de rijkste mannen van Oekraïne te benoemen tot provinciebestuurders in twee oostelijke provincies. Het betreft hier Igor Kolomoysky, de op twee na rijkste man van Oekraïne, goed voor 2,4 miljard dollar en Sergey Taruta, ook nog goed voor 2 miljard dollar.

Igor Kolomoysky - Een oligarch als leider in een oostelijke provincie in de Oekraïne
Igor Kolomoysky blijkt eigenaar te zijn van de Privat-groep, waaronder ook de grootste bank van de Oekraïne, de Privatbank. Hij is ook eigenaar van Ukrnafta, een gas- en oliebedrijf. Hij woont bovendien ook nog eens in Zwitserland en heeft zelfs twee nationaliteiten, waaronder naast de Oekraïense ook de Israëlische.

De miljardair Sergey Taruta - goed voor 2 miljard dollar - mag de stem van het
volk vertegenwoordigen in Oekraïense provincie Donetsk
Daarnaast hebben we nog Sergey Taruta, de eigenaar van één van 's werelds grootste ijzer- en staalbedrijven, ISD. Hij is de eigenaar van een grote commerciële bank, en schijnt bovendien gek te zijn op goud en juwelen.

Deze beide miljardairs mogen de stem van het volk gaan vertegenwoordigen in de oostelijke provincies Dnepropetrovsk en Donetsk. De rijkdom van de verjaagde president Yanukovich werd in de westelijke media breed uitgemeten. Zouden deze media ook zoveel aandacht vragen voor deze kapitalistische boegbeelden van de 'revolutie' van het Oekraïense volk?




Update 9 maart: zie voor meer info over de aanstelling van miljardairs in Oost-Oekraine (2,3)

NOTEN
(1) http://rt.com/news/ukraine-oligarch-rule-governors-512/
(2) The looting has begun - http://www.paulcraigroberts.org/2014/03/06/looting-ukraine-begun/
(3) http://www.theguardian.com/world/2014/mar/08/ukraine-oligarchs-appointments-new-fairness

zondag 2 maart 2014

De neo-nazi Leider van Svoboda Oleh Tyahnybok Samen op de foto met Amerikaanse Victoria Nuland

In een artikel dat verscheen op Global Research kunnen we enkele inzichtgevende kiekjes zien van Oleh Tyahnybok, de leider van de Oekraïense nationalistische beweging 'Svoboda', die recentelijk al voorstelde om van de Oekraïne weer een nucleaire staat te maken (1,2).

Oleh Tyahnybok, leider van Oekraïense Svoboda-partij brengt de Hitlergroet
Natuurlijk maakt het Amerika allemaal niet zo uit wie er nou precies aan de macht komt in de Oekraïne, zolang ze maar een hekel hebben aan Rusland, die hen internationaal maar steeds in de weg zit. Hieronder dan ook een leuke foto van Victoria Nuland, de 'staatssecretaris' van Buitenlandse Zaken van de VS, samen met deze gezellige man.

(v.l.n.r.) Oleh Tyahnybok, Victoria Nuland, Vilatiy Klitscko en Arseniy Jatsenjuk (1)
NOTEN
(1) http://www.globalresearch.ca/the-u-s-has-installed-a-neo-nazi-government-in-ukraine/5371554
(2) http://oekrainevanuitrussischperspectief.blogspot.nl/2014/03/nationalistische-yarosh-en-zijn.html


De Natte Droom van de NAVO: De Russische Vloot kunnen Verdrijven uit Oekraïne

Pepe Escobar - geopolitiek kenner
In een scherpe analyse van Asia Today correspondent Pepe Escobar (1) kunnen we lezen over zijn kijk op de huidige ontwikkelingen in de Oekraïne en de Krim in het bijzonder. Terwijl de secretaris generaal van de NAVO, Fogh Rasmussen, Rusland maant om zich niet te mengen in de Krim (2), stelt Escobar dat het natuurlijk voor Fogh en zijn mannen uit Europa en de VS, een ware natte droom zou zijn als ze ervoor konden zorgen dat de Russische marinebasis in Sevastopol zou kunnen worden opgegeven als er een NAVO-vriendelijke regering zou komen in de Oekraïne.

Fogh Rasmussen, die het volledige leger van de Libische leider Moammar Gaddafi vernietigde
ook al had hij daar helemaal geen mandaat voor, spreekt nu over het respecteren van internationaal recht.
Niet alleen zou Rusland dan haar basis verliezen - ook al hebben ze een contract met de Oekraïne getekend tot 2042 - maar het zou het hen dan ook een stuk moeilijker maken om hun marinebasis in het Syrische Tartus goed te kunnen bereiken via de Bosporus.

Escobar noemt verder in zijn artikel van 3 maart dat de VS ook de vrees hebben dat er in de loop der tijd een soort verbond zou kunnen ontstaan tussen Duitsland en Rusland, als Rusland Oekraïne zou beheersen. Om dat te voorkomen moest Oekraïne uit de weg geruimd worden als mogelijke partner van Rusland.

Hij spot verder wat met de Amerikaanse buitenlandse politiek, die zich dan weer eens richt op China als vijand, dan weer Iran, om uiteindelijk via Syrië toch weer eens uit te komen op Rusland.

Uiteindelijk herinnert Pepe Escobar ons eraan dat er een grote pijpleiding door Oekraïne loopt richting Europa, en dat Oekraïne nog altijd 33% korting kreeg op haar gas. Bovendien is de Oekraïne bedolven onder schulden. Zou het volk nog even enthousiast zijn als straks de pensioenen niet meer betaald kunnen worden? Zouden ze het moeten hebben van Europa die zelf nog altijd diep in de financiële problemen zit?

Daarnaast zegt Escobar dat een groot deel van de economie van Oekraïne afhankelijk is van Rusland.

Ook zeer lezenswaardig is de analyse van Willy van Damme over de Oekraïne en de timing van de omverwerping van de democratisch gekozen president (3).

NOTEN
(1) http://www.atimes.com/atimes/Central_Asia/CEN-05-280214.html
(2) http://www.presstv.ir/detail/2014/03/02/352969/russia-urged-to-remove-troops-from-crimea/
(3) http://willyvandamme.wordpress.com/2014/03/02/politieke-spelen/

Nationalistische Yarosh en zijn Ruslandhaat (en andere Neo-nazi's in Oekraïne)

Als je ziet dat zelfs oorlogsmonumenten van de oorlog tussen de Sovjet-Unie en Nazi-Duitsland worden neergehaald dan ga je je toch afvragen waarom de haat tegen Rusland zo sterk is in bepaalde delen van de Oekraïne.

Dmytro Yarosh tijdens toespraak in Kiev op 21 februari 2014 (2)
Iemand die goed die haat jegens Rusland weet te gebruiken is de heer Dmytro Yarosh. In de onderstaande video zie je hem staan tussen een aantal mannen met bivakmutsen op een plein in Kiev. Hij is de leider van een groep die zich 'Prava Sector' noemt, wat in het Engels vertaald wordt als de Right Sector Movement.

Via een sociaal netwerk riep hij Ruslands meest gezochte Tjetjeense terrorist Doku Umarov om weer op te treden tegen Rusland. Umarov heeft de aanslagen opgeeist die gepleegd zijn op Russische burgers in de metro van Moskou in 2010 en op het vliegveld Domodedovo International Airport het jaar erop. Deze Umarov zou ook menig Tjetjeens militantengroeperingen hebben geleid.

De (extreem) rechtse groepering Rechtse Sector heeft 375.000 volgers op Facebook. Facebook werd ook ingezet om de cellen van deze groep te coördineren over heel Oekraïne. Wellicht waren zij het die probeerden om ook het parlement van de Krim te bestormen (3)? Op het zogenaamde onafhankelijkheidsplein werden leden van de Rechtse Sector getraind. Het lijkt dan ook een militaire groepering te zijn.

Training van de Rechtse Sector op Onafhankelijkheidsplein in het centrum van Kiev
Yarosh zei dat vele Oekraïense mannen de Tjetjenen hadden gesteund in hun strijd, en dat het nu de tijd was voor de Tjetjenen om Oekraïne te steunen in hun strijd tegen wat hij wel beschrijft als het Russische rijk dat volgens hem verdeeld en vernietigd dient te worden (2).

Deze Rechtse Sector van Yarosh wordt wel beschreven als de meest radicale en best georganiseerde groep in de onrusten in de Oekraïne. Met hun bivakmutsen op gebruiken ze vaak knuppels, benzinebommen en vuurwapens tegen de Oekraïense politie. Op de onderstaande video kun je hem zien tussen zijn gebivakmutse mannen op een podium terwijl hij een menigte enthousiastelingen toespreekt.


In het filmpje hieronder kun je tijdens het interview zien hoe enorm gewelddadig de demonstranten zijn geweest tegen de oproerpolitie. Als je het fanatisme ziet van Yarosh en zijn mannen dan lijkt het aannemelijker te worden dat zij niet alleen agenten hebben gevangen gehouden, maar dat ze ook op agenten hebben geschoten, die vervolgens hebben teruggeschoten, waarna de president de schuld kreeg dat hij op vreedzame demonstranten liet schieten.


Het zijn op dit vlak dezelfde tactieken die ook zijn gebruikt bij het begin van de opstand in Syrië. Ook daar werden politiebureaus in brand gestoken en werd op politieagenten en soldaten geschoten door demonstranten. Vervolgens werd er teruggeschoten en kon de propaganda gaan rollen.

Alleen al het feit dat zo'n man als Yarosh zoveel invloed kan hebben, en ook gewoon op hetzelfde podium kan staan als de zwaargewichtbokser en leider van de Democratische Alliantie voor Hervorming, Vilatiy Klitschko, maakt de angst onder de Russen voor de woede en agressie tegen hen vanuit Kiev wel voorstelbaar. Als de 'vrijheidsbeweging' in Oekraïne ertoe leidt dat er een blinde klopjacht komt op iedereen die Russische sympathieën heeft, dan lijkt me de zorg vanuit Rusland ook beter te begrijpen.

Als er nu zelfs stemmen opgaan vanuit een andere ultra-rechtse beweging, genaamd Svoboda ("Vrijheid") om van Oekraïne weer een nucleaire staat te maken, zouden we toch wat voorzichtiger moeten worden met het behandelen van de nieuwe machthebbers als zijnde vertegenwoordigers voor een vrij en Europees-gezind Oekraïne (4, 5).

Daar komt bij dat Rusland al sinds de 18e eeuw haar vloot in Sevastopol heeft gestationeerd en dat het niet kan toestaan dat het zomaar door een soort van anti-Russische staatsgreep daar zou worden weggejaagd.

Interessante leeskost wordt ook geboden door Willy van Damme (1), die eens laat zien hoe de nieuwe 'machthebbers' omgaan met een waarschijnlijk pro-Russische rector op een universiteit.

zie ook: The U.S. has installed a Neo-Nazi Government in Ukraine (6).

Update 5 maart 2014: Inmiddels is Dmyto Yarosh door Rusland geplaatst op een internationale terroristenlijst wegens het oproepen tot terrorisme.

Update 7 maart 2014: De vertegenwoordiger van deze Rechter Sector in Kiev, Andrei Tarasjenko sluit niet uit dat de aanhangers van zijn bivakmutsenorganisatie zich gaan mengen in de situatie rondom de Krim, maar ze willen eerst nog even wachten met actie omdat het toch wat vreemd is om nu te gaan strijden tegen de mensen met wie ze maandenlang op de barricades hebben gestaan. Lees meer op (7)

NOTEN
(1) http://willyvandamme.wordpress.com/2014/02/25/oekrane-de-gelijkschakeling/
(2) http://rt.com/news/yarosh-nationalist-address-umarov-380/
(3) http://rt.com/news/russia-crimea-sieze-gunmen-344/
(4) http://rt.com/news/ukraine-nuclear-arsenal-threat-314/
(5) Zie ook de informatie over het Boedapest Memorandum waar minister van Buitenlandse Zaken schrijft in een brief aan de tweede kamer van 2 maart 2014 (zie http://oekrainevanuitrussischperspectief.blogspot.nl/2014/03/korte-analyse-brief-frans-timmermans.html)
(6) http://www.globalresearch.ca/the-u-s-has-installed-a-neo-nazi-government-in-ukraine/5371554
(7) http://nieuwsuitoekraine.blogspot.nl/2014/03/rechter-sector-sluit-actie-op-krim-niet.html

Korte Analyse Brief Frans Timmermans over Situatie Oekraïne, 2 maart 2014

Op 2 maart 2014 gaf onze minister van Buitenlandse Zaken een bericht aan de tweede kamer met daarin de standpunten van de regering over de ontwikkelingen in de Oekraïne. Je kunt het volledige stuk lezen door HIER te klikken (1).

Frans Timmermans schudt handen met zijn ambtsgenoot Leonid Kozhara in december 2013 (2)
Er waren enkele zaken die me opvielen in deze brief:

Boedapest Memorandum uit 1994
In de brief wordt verwezen naar het zogenaamde Boedapest Memorandum:

"Boedapest Memorandum van 1994: Rusland, de VS en het VK kwamen overeen Oekraïense onafhankelijkheid en soevereiniteit te respecteren, geen geweld te gebruiken tegen Oekraïne en geen economische druk uitoefenen om Oekraïens beleid te beïnvloeden. Oekraïne gaf in ruil daarvoor nucleaire wapens op." (voetnoot p. 3)

Je kunt je vraagtekens stellen in hoeverre de EU zich aan dit Boedapest Memorandum hebben gehouden door zich zo op te dringen bij de Oekraïense regering. Je zou kunnen zeggen dat zij het memorandum destijds niet hebben getekend en zich er daarom niet aan hoeven te houden. Het lijkt echter niet helemaal eerlijk als de EU wel volop zou mogen trekken aan de Oekraïne, wat indruist tegen de geest van het memorandum, terwijl Rusland zich wel moet blijven houden aan het memorandum.

Alleen al het feit dat minister Timmerman in december mee heeft gelopen met een demonstratie tegen de overheid lijkt me geen uiting van neutraliteit. Premier Medvedev zei over deze actie van Timmermans dat hij zich afvroeg hoe Duitsland het zou vinden als een Russische minister van Buitenlandse zaken zou meelopen bij een Duitse demonstratie - die notabene verboden was (2).

IMF en Europese Banken in Oekraïne
De weggejaagde president van de Oekraïne, Viktor Yanukovich, was geen voorstander om zijn land over te geven aan het IMF en de banken van de Europese Unie. Een deal met Rusland kon dat voorkomen. In de brief van Timmermans wordt lovend gesproken over de mogelijkheden van het IMF en de Europese banken om leningen te verstrekken aan Oekraïne, die natuurlijk vooral gunstig zijn voor de Europese economie. Hij spreekt over een vrij handelsverdrag, dat je ook zou kunnen lezen als een vrijbrief om de Oekraïense economie te gaan overnemen.
Demonstratie tegen IMF die wordt beschreven als de grootste financiële roofdier ter wereld (4)
"De EU is bereid Oekraïne te steunen in het aanpakken van de uitdagingen waarvoor het land zich gesteld ziet. De mogelijkheden voor ondersteuning op zowel financieel-economisch als op andere terreinen worden bezien binnen het Nabuurschapsinstrument, evenals via andere steunprogramma’s. 

Het Associatieakkoord inclusief DCFTA (3) ligt nog steeds op tafel. Steun van de EU zal afhankelijk zijn van hervormingen. In het Nabuurschapsinstrument speelt de incentive-based approach (‘more for more’) een belangrijke rol en het programma voor macro-financiële assistentie van de EU is gekoppeld aan een IMF-programma. 

Een bedrag van EUR 610 miljoen is binnen dit programma reeds beschikbaar zodra een nieuwe Oekraïense regering een akkoord bereikt met het IMF. Dit bedrag kan indien nodig worden verhoogd. Daarnaast kijken ook de Europese banken EIB en EBRD naar de mogelijkheden voor (projectgebonden) steun aan Oekraïne." (p. 5)

Wat ik me verder nog afvraag is of het IMF en de EU zouden wachten op de verkiezingen alvorens grote en dure leningen aan te bieden. Het moge toch duidelijk zijn dat de huidige nieuwe interim-regering niet representatief is voor de gehele Oekraïense bevolking. Het zou zelfs getuigen van kapitalistisch opportunisme als zij de kans grijpen om een pro-westerse interim-regering maximaal uit te buiten door hun geldstromen op gang te kunnen brengen voordat een nieuwe democratisch gekozen regering is gekozen.

Update 4 maart 2014: De twijfelachtige leiders in Kiev zouden hebben aangegeven maar wat graag 'hulp' te willen ontvangen van het IMF. Zie daarvoor een ander blog (5).

NOTEN
(1) Kamerbrief over Oekraïne 2 maart 2014
(2) http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3557629/2013/12/06/Kritiek-Medvedev-op-bezoek-ministers-demonstratie-Kiev.dhtml
(3) op p.4 van de brief wordt uitgelegd waar de afkorting DCFTA voor staat: "Nederland is nog steeds voorstander van het versterken van de relaties tussen de EU en Oekraïne. Criteria van goed bestuur en rechtsstaat blijven van belang voor het associatieakkoord (AA), inclusief Deep and Comprehensive Free Trade Area (DCFTA)."
(4) http://politicalvelcraft.org/2013/09/05/imf-reassess-global-economic-fate-emerging-economies-no-longer-the-dynamic-engine-for-global-growth/
(5) http://nieuwsuitoekraine.blogspot.nl/2014/03/oekraine-vastbesloten-zaken-te-doen-met.html

Hoofd Marine Oekraïne kiest Partij voor de Autoriteiten op de Krim

In een perstoespraak op 2 maart 2014 gaf de hoofd-commandant van de Oekraïense marine, Denis Berezovsky (zie afbeelding onder), aan dat hij niet langer orders opvolgt van de zelf-uitgeroepen regering in Kiev. Hij heeft te kennen gegeven nog alleen orders te volgen van de autoriteiten op de Krim (1).


In een video staat hij naast de heer Sergey Aksenov (zie afbeelding hieronder, zonder stropdas), de premier van de autonome schiereiland de Krim. Deze laatste zegt in een toespraak dat de Krim momenteel zich op een historisch kruispunt bevindt. Deze dag zou wel eens een toekomstige regionel vrije dag kunnen worden omdat de mensen op de Krim zich uitspreken tegen de machthebbers in Kiev.

Hij roept het leger op de Krim op niet langer orders op te volgen van de niet-democratische gekozen leiders in de hoofdstad. Hij stelt dat vanaf hijzelf de democratisch en legitieme leider is van de troepen in de Krim.



Hieronder kun je desbetreffende video in zijn geheel bekijken:



Update 3 maart 2014 (Ned. tijd): Inmiddels hebben vijf andere hooggeplaatste militairen en beveiligingsambtenaren een eed afgelegd om zich te verbinden aan de Krim en niet langer aan de interim-regering in Kiev (2).

NOTEN
(1) http://rt.com/news/ukrainian-warships-leave-sevastopol-476/
(2) http://rt.com/news/military-commanders-sworn-allegiance-crimea-497/

Introductie Blog

John Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, zei op 2 maart 2014 dat we in de eenentwintigste eeuw toch geen landen meer binnenvallen zoals in de negentiende eeuw. Hierbij verwees hij naar de steun van het Russische leger aan de autonome Krim regio in de Oekraïne.

John Kerry - Een sluwe leugenaar?
En na de bemoeienis van de VS in ruim 50 landen sinds de tweede wereldoorlog kunnen we wel stellen dat deze woorden erg hypocriet klinken uit de mond van een Amerikaanse minister. We moeten Kerry wel nageven dat de Verenigde Staten de laatste decennia buiten invasies in Viëtnam en de eenentwintigste eeuwse invasies in  Irak en Afghanistan, bij voorkeur een andere techniek toepassen om hun macht te vergroten, en wel via het uitlokken van burgeroorlogen.

We hebben gezien hoe ze met haar machtige propaganda-apparaat Libië hebben vernietigd met deze strategie, en hoe ze ook al jaren bezig zijn met de vernietiging van Syrië (1). We kennen haar pogingen om tweestrijd te zaaien in landen die kritisch zijn ten opzichte van hen, bijvoorbeeld in Iran, Nicaragua, Venezuela en Rusland.

Haar nieuwste prooi lijkt nu de Oekraïne te zijn. De legaal gekozen regering van het land had besloten een belangrijk contract met Rusland te sluiten, en niet met de Europese Unie, en dat zette natuurlijk kwaad bloed. De tegenstellingen binnen Oekraïne werden meteen flink aangewakkerd en de al decennia opgebouwde anti-Rusland-houding kon weer eens helemaal uitgeleefd worden in de westerse pers.

Inmiddels is er een tweespalt ontstaan in Oekraïne en volgt de ene ontwikkeling op de andere. Sinds mijn ervaringen rondom Libië en Syrië weet ik wel dat het volgen van alleen de Nederlandse pers gelijk staat aan luisteren naar de propaganda van de Verenigde Staten. In dit blog probeer ik dan ook het andere geluid te laten horen, en wel het geluid dat via de niet-westerse media wordt vertolkt, en in dit geval voornamelijk uit de Russische pers. Ik gebruik hierbij vooral de zender RT.

Zie ook de analyse van Finian Cunningham: Putin Outfaces USA over Ukraine (2).

NOTEN